Phone  + 385 40 311 911        Mail  info@vizija.hr

Česta pitanja

Izrada klišeja je složen postupak koji se sastoji od nekoliko međusobno povezanih procesa. Jedan od njih je zaprimanje grafičkog dizajna i prilagođavanje za fleksotisak tj. grafička priprema za fleksotisak.

Datoteke za fleksotisak moraju biti pripremljene prema određenim tehničkim parametrima koji su standard u grafičkoj industriji. Kako bi priprema dokumenta prošla sa što manje poteškoća pripremili smo upute koje će olakšati proces.

Za sve dodatne informacije i pitanja slobodno nam se javite s veseljem ćemo pomoći.


FLEKSIBILNE PLOČE (KLIŠEJI)

Fleksotisak spada u kategoriju visokog tiska, koriste se posebno izrađene fleksibilne ploče (kliše) za tisak koje imaju elemente na tiskanoj formi izdignute, a ostatak elemenata je udubljeni. Pomoću izdignutih elemenata na ploči, otisak se direktno prenosi na materijal koji je predviđen za štampu.

Za svaku boju izrađuje se jedna fleksibilna ploča (kliše).

Klišej je izrađen od fotoosjetljivog polimernog materijala.
Ovisno o namjeni, njegova debljina može biti od 1,14 do 6,35 mm.

NARUČIVANJE KLIŠEJA

Kako bi mogli početi s izradom pripreme za kliše potrebno je dostaviti digitalnu datoteku koja sadrži sve potrebne podatke o dizajnu.

Digitalne datoteke možete dostaviti elektronskim putem ili osobno u prostorijama naše tvrtke.

SPECIFIKACIJA DATOTEKA ZA FLEKSOTISAK

Datoteke za fleksotisak moraju biti pripremljene prema određenim tehničkim parametrima koji su standard u grafičkoj industriji. Materijali za tisak koji nisu adekvatno pripremljeni za daljnju grafičku produkciju zahtijevaju dodatne izmijene koje dovode do kašnjenja u proizvodnom procesu i rezultiraju nekvalitetnim konačnim proizvodima.

Prije samog slanja datoteka u produkciju potrebno je provjeriti nekoliko osnovnih parametara:
• vrste datoteka za rastersku grafiku: TIF, JPG, PSD
• vrste datoteka za vektorsku grafiku: PDF (industrijski standard), AI, EPS, CDR
• fontovi: uključeni u datoteke (embedded fonts) ili pretvoreni u krivulje (outlined)
• rezolucija rasterske grafike: min. 250 dpi, standard 300 dpi (dots per inch)
• boje: CMYK, GRAYSCALE, SPOT boje, razne skale boja kao npr. Pantone i sl.

ZAHTJEVI ZA VEKTORSKE PODATKE

Izbjegavajte maskirane, skrivene i zaboravljene objekte. Konvertirajte fontove u krivulje ili dodajte sve fontove (OpenType, TrueType). Nemojte definirati posebne boje.

PROBNI DIGITALNI OTISAK

Slika, ilustracija ili crtež se prima u digitalnom obliku. Slika se dodatno obrađuje i tiska se na papir. Radi simulacije otiska koji se dobiva fleksotiskom, ako je kupac zadovoljan tiskanim sadržajem (kvalitetom) ovjerava tisak te se proces nastavlja izradom klišeja.

ROK IZRADE KLIŠEJA

Rokovi isporuke dogovaraju se ovisno o razdoblju u kojem su nam dostavljene sve informacije i datoteke koje su potrebne za izradu klišeja.

Izrada klišeja ovisi o debljini i vrsti, ali recimo da se kreće između 3-4 sata, pod pretpostavkom da grafička priprema nije potrebna. Ako je potrebna izrada grafičke pripreme, rok izrade klišeja se produžuje za vrijeme koje je potrebno da se napravi grafička priprema.

Croatian HR English EN German DE